Hoe bereid je je voor op een elektriciteitskeuring?
Om de elektriciteitskeuring vlot te laten verlopen tref je best de nodige voorbereidingen. Het ontbreken van de correcte documenten of een kleine aanpassing vergeten uitvoeren kan lijden tot een negatief keuringsverslag. In dit artikel leggen we je een aantal begrippen uit en vertellen we wat je kan doen om je optimaal voor te bereiden op de komst van de elektriciteitscontroleur.
Documenten nodig bij elektriciteitskeuring
De volgende documenten heb je nodig bij de elektriciteitskeuring:
• EAN-code van de meter. Je vindt ze op de energiefactuur.
• Het eendraadschema in drie exemplaren.
• Het situatieschema eveneens in drie exemplaren.
• Eventueel eerdere controleverslagen.
Wat is een EAN-code?
Dit is een unieke identificatiecode (European Article Numbering) van de elektrische installatie. De EAN-code bestaat uit 18 cijfers. Je kan ze terugvinden op de energiefactuur.
Wat is een eendraadsschema en situatieschema?
Het eendraadsschema en situatieschema zijn schematische weergaven van de elektrische installatie. Op de schema’s zijn de stroombanen terug te vinden, alsmede een overzicht van het aanwezige schakelmateriaal zoals wandcontactdozen, aftakdozen, lichtpunten en schakelaars. Ook vaste gebruikstoestellen worden symbolisch op het situatieschema weergegeven. Een voorbeeld van deze schema’s zie je hier:
Ben je niet in het bezit van dergelijke schema’s? Dan kun je het beste contact opnemen met de controlerende instantie voor advies. De schema’s zijn namelijk nodig om een positief elektriciteitsattest af te kunnen geven. Volgens de wet mag je de schema’s zelf maken maar hiervoor moet je wel over de nodige technische kennis beschikken.
Voorbereidend werk elektriciteitskeuring
Om de elektriciteitskeuring soepel te laten verlopen, kan je alvast wat voorbereidend werk verrichten. Zorg ervoor dat de volgende zaken in orde zijn voor de controleur langskomt:
• Schakel computers en gevoelige apparaten uit. Tijdens de controlewerkzaamheden zal de spanning tijdelijk onderbroken worden. De expert zal aangeven wanneer de stroom onderbroken gaat worden.
• Maak de installatie goed toegankelijk. Zorg dus dat de controleur makkelijk en veilig bij de elektrische borden kan. Ook de aardklem moet bereikbaar zijn.
• Zorg dat zoveel mogelijk stopcontacten bereikbaar zijn.
• Veilige toegankelijkheid van alle ruimtes in de woning (inclusief kelders) die aangesloten zijn op het elektriciteitsnetwerk.
• Aanwezigheid van een gemachtigd persoon om het elektriciteitsattest te ondertekenen en eventueel direct te betalen.
• De vereiste documenten moeten klaarliggen. (zie hierboven)